Koroneos Christophis – Χριστοφής Κορωναίος

Koroneos Christophis – Χριστοφής Κορωναίος

Βιογραφικό

Βιογραφικό

Koroneos Christophis

Ο Χριστοφής Κορωναίος του Ιωάννου εξελέγηκε Δήμαρχος Νισύρου την 18η του Μάη 2014 με το ιστορικό ρεκόρ διαφοράς των 210 ψήφων απο την αντίπαλο παράταξη. Την 26η του Μάη 2019 επανεξελέγηκε Δήμαρχος Νισύρου. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και παρακολούθησε το δημοτικό σχολείο και το ημιγυμνάσιο στη Νίσυρο. Αποφοίτησε από το Ιπποκράτειο Γυμνάσιο της Κώ και στη συνέχεια σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Columbia University στη Νέα Υόρκη της Αμερικής, όπου απέκτησε το πτυχείο του το 1976. To 1978 ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό Masters of Science στη Χημική Μηχανική στο πανεπιστήμιο Κολούμπια (Columbia University), έχοντας λάβει υποτροφία από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών της Αμερικής (NSF). Στη συνέχεια εργάστηκε στην χημική βιομηχανία στην Αμερική ως μηχανικός ανάπτυξης και σχεδιασμού καινοτόμων διεργασιών παραγωγής. To 1984 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό Masters of Philosophy στην Επιστήμη της Ενέργειας, στο πανεπιστήμιο New York University στην Νέα Υόρκη, με πανεπιστημιακή υποτροφία. Το διδακτορικό του πτυχείο στην Χημική Μηχανική το απέκτησε το 1987 από την σχολή Χημικών Μηχανικών του πανεπιστημίου Κολούμπια (Columbia University), με πανεπιστημιακή υποτροφία και ταυτόχρονα υπήρξε βοηθός διδασκαλίας για τέσσερα έτη. Το 1987 προσελήφθη στο ερευνητικό κέντρο της μεγαλύτερης χημικής εταιρίας Dow Chemicals όπου εργάστηκε ως ανώτερος ερευνητής. Στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του πανεπιστημίου Κολούμπια επανήλθε το 1991 προσληφθείς ως καθηγητής όπου παρέμεινε εως το 1998. Η αγάπη του για την Ελλάδα και κυρίως για τον τόπο καταγωγής του, τη Νίσυρο, αποτελεί κινητήριο δύναμη για τον επαναπατρισμό του. Στην Ελλάδα ήρθε με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα επαναπατρισμού Ελλήνων επιστημόνων της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας.
Στην Ελλάδα από το 1998 έχει διαδακτική και ερευνητική δράση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και στην συνέχεια στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Είναι Αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας και κατέχει την έδρα των Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας και διαχείριση Ενέργειας. Είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής στο μεταπτυχιακό τμήμα του ΕΜΠ και στο μεταπτυχιακό τμήμα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και και είναι Επιστημονικός Συνεργάτης (Research Associate) στο κέντρο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Columbia στην Νέα Υόρκη που επισκέπτεται συχνά, και στη Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Οι επιστημονικές του δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά ξεπερνούν τις 100 και σε διεθνή συνέδρια ξεπερνούν τις 230. Από το 2011 έχει καταταγεί στο 5% παγκοσμίως στους πιο δραστήριους επιστημονικούς συγγραφείς. Είναι μέλος της επιστημονικής συντακτικής επιτροπής 51 διεθνών επιστημονικών περιοδικών στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος και είναι κριτής δημοσιεύσεων σε 123 διεθνή περιοδικά, και μέλος της επιστημονικής επιτροπής μεγάλου εκδοτικού οίκου επιστημονικών βιβλίων και περιοδικών στην Αμερική. Έχει συνεργαστεί με πάρα πολλά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά κέντρα του Εξωτερικού. Έχει διατελέσει μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής σε 70 διεθνή Επιστημονικά συνέδρια και έχει διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία δύο διεθνή συνέδρια στο νησί της Νισύρου (International Exergy, Life Cycle Assessment, and Sustainability Workshop & Symposium ), το 2009 και 2011, 2013, 2015, 2016, 2017 με συνέχεια για τα επόμενα έτη.
Έχει διατελέσει εθνικός εκπρόσωπος σε 14 ευρωπαικές δράσεις και επιτροπές, και προεδρεύων ή αντιπρόεδρος σε δράσεις της Ευρωπαικής επιτροπής επιστήμης και τεχνολογίας, και έχει δώσει σειρά διαλέξεων στο ερευνητικό του πεδίο προσκεκλημένος από πολλά ευρωπαικά πανεπιστήμια.
Η ερευνητική του δραστηριότητα ως υπεύθυνου ευρωπαικών ερευνητικών προγραμμάτων είναι ευρεία φθάνοντας τα 17 προγράμματα με προυπολογισμούς πολλών εκατομμυρίων ευρώ, και έχει συμμετάσχει ως ερευνητής σε άλλα 21 ευρωπαικά προγράμματα.
Έχει επιβλέψει 84 διπλωματικές εργασίες, 58 μεταπτυχιακές διατριβές και τέσσερις διδακτορικές διατριβές. Είναι συγγραφέας ή συνσυγγραφέας 13 επιστημονικών βιβλίων στην αγγλική γλώσσα και έχει 7 συγγράμματα διδασκαλίας,και έχει συγγράψει 9 κεφάλαια σε επιστημονικές εγκυκλοπαίδειες. Έχει βραβευθεί με 5 διεθνή βραβεία και είναι μέλος σε 7 διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις.
Στον κοινωνικό τομέα έχει επιδείξει ευρεία δράση από τα φοιτητικά του χρόνια. Υπήρξε δραστήριο μέλος του συλλόγου Ελλήνων φοιτητών στο πανεπιστήμιο Κολούμπια και πρόεδρος της επιτροπής του πανεπιστημίου για τον αγώνα ενάντια στην δικτατορία Πινοσέτ στην Χιλή. Για την δράση του αυτή εβραβεύθηκε από την πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση της Χιλής σε τελετή στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη. Υπήρξε δραστήριο μέλος του Ελληνικού φοιτητικού κινήματος στην Αμερική και είχε έντονη πολτική δραστηριότητα στην ομογένεια. Υπήρξε δραστήριο μέλος της Νισυριακής και Δωδεκανησιακής ομογένειας στην Νέα Υόρκη. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Γνωμαγόρα την περίοδο 1978-80 με πρόεδρο τον αείμνηστο Γιάκουμο Καραβάκη και υπήρξε δραστήριο μέλος της Νισυριακής νεολαίας. Διετέλεσε πρόεδρος του Γνωμαγόρα εκλεγείς τρείς φορές από το 1992 έως το 1998.
Στην εξαετία 1992-98 ο Γνωμαγόρας έζησε την πιο δραστήρια περίοδο της ιστορίας του, ανεδείχθη ο πιο δραστήριος σύλλογος της Ελληνικής ομογένειας στην Νέα Υόρκη. Εκδηλώσεις με βάση τα ήθη και έθιμα της Νισύρου, πνευματικές εκδηλώσεις, ομιλίες, βραδυές ποίησης, θεατρικές παραστάσεις, τιμητικές εκδηλώσεις για εξέχοντα μέλη του και άλλους που τιμούν το Ελληνικό όνομα, επαφή με τους εκπροσώπους της Αστόριας στο κογκρέσσο, δημιουργούσαν το αδιαχώρητο στην λέσχη του συλλόγου. Στην περίοδο αυτή έγιναν για πρώτη φορά μέλη του συλλόγου και γυναίκες και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία των σκοπών του συλλόγου μέσα από θέσεις στο συμβούλιο. Η συμμετοχή στις συνεδριάσεις, στις εκλογικές διαδικασίες και στις εκδηλώσεις υπήρξε η μεγαλύτερη από ποτέ στη μακρόχρονη ιστορία του Γνωμαγόρα. Στις εκλογές του 1998, οι τελευταίες εκλογές που παρέδωσε την προεδρία, ψήφισαν περισσότερα από εβδομήντα μέλη. Ο Γνωμαγόρα είχε μετατραπεί σε ένα σύλλογο μαζικό.
Ο Γνωμαγόρας υπήρξε ο μοναδικός σύλλογος στην ομογένεια στον οποίον απενεμήθει η σημαία πού κυμάτιζε στο Αμερικανικό Καπιτώλιο την παραμονή της ημέρας γιορτασμού των 90 χρόνων του, το 1993.
Στα ονόματα Γνωμαγόρας, Νίσυρος, Δωδεκάνησα προστέθηκαν φτερά υπερηφάνειας καί ταξίδεψαν από την Αστόρια στο Δημαρχείο (City Hall) της Νέας Υόρκης, στο Κυβερνείο (State Capitol Hall) της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, στον Λευκό οίκο καί στο Κογκρέσο, στην Ουάσιγκτον. Από τον Γνωμαγόρα τα έξι αυτά χρόνια πέρασα υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, πρέσβεις, πρόξενοι, δημοσιογράφοι καί πλήθος κόσμου από τον Ελληνικό και Αμερικάνικο χώρο. Το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών απενεμήθει στον Γνωμαγόρα την 28 Δεκεμβρίου 1995, η μεγαλύτερη πνευματική τιμή του Ελληνικού Έθνους πού μπορεί να δοθεί σε ιδιώτη ή οργανισμό.
Δύο έργα, κολοσσοί για την διατήρηση της παράδοσης μας, η ζωντανή ηχογράφηση της Νισύρικης μουσικής καί η επτάτομη επανέκδοση των Δελτίων του Γνωμαγόρα, αποτέλεσαν σταθμό στην ιστορία της νισύρικης ομογένειας στην Αμερική. Επίσης, η επανέκδοση των έργων του Γιάκουμου καζαβή «Ο Καλλετές», που αναφέρεται στην ιστορία των Νισύριων της Αμερικής στις αρχές του 20ου αιώνα, το βιβλίο του Γιώργου Καζαβή «Νισύρου Λαογραφικά», καί το μοναδικό στο πανελλήνιο βιβλίο του Λούη Κοντοβερού «Νισύρου Λαογραφικά», γραμμένο στο χέρι και δημοσιευμένο σε μια πολυτελή έκδοση, εξασφαλίζουν τη συνέχεια της παράδοσης μας. Στήν εκτύπωση του επτάτομου έργου των Δελτίων του Γνωμαγόρα, 2,500 σελίδων, σε 200 αντίτυπα, επενδύθηκαν 16,300 δολάρια, κόστος που είναι το 1/3 της πραγματικής αξίας λόγω της προσωπικής επίβλεψης και εργασίας.
Η ζωντανή ηχογράφηση της Νισύρικης μουσικής μας, 44 κομμάτια μουσικής, δεν ξεπέρασε τίς 17,000 δολάρια. Ο Γνωμαγόρας πήρε 1000 διπλά CD και χίλιες διπλές κασέτες μουσικής. Ο συμπατριώτης μας Γιώργος Χατζηνικολάου δεν πληρώθηκε. Ο συμπατριώτης μας Νίκος Παπάτσος αρκέστηκε μόνο στην πληρωμή των εξόδων μεταφοράς του. Η παραμονή του στην Αμερική ήταν χωρίς επιβάρυνση στον σύλλογο γιατί τον φιλοξενούσαν στο σπίτι τους ο Γιώργος καί Μαρίκα Χατζηνικολάου. Ο συμπατριώτης μας Γιάννης Πατρίκης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία αυτού του έργου. Το κόστος παραγωγής δεν ξεπέρασε το ένα τέταρτο της πραγματικής αξίας των εργασιών. Για την επανέκδοση των τριών άλλων βιβλίων το κόστος δεν υπερέβη τις πέντε χιλιάδες δολλάρια.
Την περίοδο αυτή ο Γνωμαγόρας είχε άριστη συνεργασία με τους άλλους Νισύρικους συλλόγους και οι ετήσιες χοροεσπερίδες γινόντουσαν από κοινού καθώς και οι εκδηλώσεις πρωτοχρονιάς. Η ένωτική δράση των Νισυρίων λειτουργούσε στην πράξη. Σε όλες τις εκδηλώσεις λάμβαναν μέρος μέλη από όλους τους Νισύρικους συλλόγους.
Πολλές χιλιάδες δολλάρια έφταναν από τον Γνωμαγόρα στην Νίσυρο για διάφορους σκοπούς. Αυτή την περίοδο ξεκίνησε η ανακαίνιση του μοναστηριού του Σταυρού Άργους με πρωτεργάτες τους Γνωμαγοραίους, τον αείμνηστο Βασίλη Πατρίκη και τον Κώστα Καρπαθάκη, καθώς και η αρχή της ανακαίνισης του μοναστηριού Αρμά.
Ο Γνωμαγόρας, μετά από το πρωτοφανές στην ιστορία του πνευματικό και κοινωνικό έργο πού συνετελέστη, μετά από την τόσο σημαντική επένδυση στο μέλλον της πατρίδας μας, στην πολιτιστική μας κληρονομιά, είχε στο ταμείο του το ποσό των 97,000 δολαρίων (ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΕΠΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΟΛΑΡΙΑ) όταν ο Χριστοφής παρέδωσε την προεδρία το 1998. Το μεγαλύτερο ποσό πού υπήρξε κατατεθειμένο στην τράπεζα από την ίδρυση του συλλόγου το 1915.
Ο Χριστοφής διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά από το 1994 έως το 1998. Την περίοδο της προεδρίας του η γιορτή της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου την 7η Μαρτίου γιορταζόταν στο δημαρχείο της Νέας Υόρκης με ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ανεκήρυττε την ημέρα αυτή ημέρα της Δωδεκανήσου για την πόλη της Νέας Υόρκης. Το καλοκαίρι, Αύγουστο, του 1995 μετά από πρωτοβουλία δικιά του, ως προέδρου της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωνατείων Αμερικής και Καναδά, και του τότε νομάρχη Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Παρασκευά οργανώθηκε στην Ρόδο η πρώτη Αμφικτυονία των Δωδεκανησίων. Πέραν όλων των Δωδεκανησίων εκπροσώπων ανα τον κόσμο παρών ήτο και ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο αείμνηστος Ιάκωβος. Με το πέρας των εκδηλώσεων ο Αρχιεπίσκοπος μαζί με τον Νομάρχη, έφθασαν στην Νίσυρο με ελικόπτερο που διέθεσε το υπουργείο Άμυνας, και στην ασφυκτικά γεμάτη εκκλησία της Ποταμίτισσας ετελέσθη Αρχιερατική λειτουργία. Στην συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια της πλάκας στον τοίχο του γραφείου της Παναγίας, που αναφέρει ότι ο δρόμος ονομάζεται «Οδός Αποδήμων Νισυρίων». Ο δήμαρχος τότε Βασίλης Πάχος μαζί με το συμβούλιο μετά από αίτημα του Γνωμαγόρα απεφάσισαν για την ονομασία της οδού.
Η Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία έζησε χρόνια μεγαλείου τα χρόνια της προεδρείας του με πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και για τον λόγο αυτό ο Χριστοφής ανεκηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος. Για πρώτη φορά πρόεδρος του Γνωμαγόρα και της Ομοσπονδίας προσεκλήθη στην τελετή ορκομωσίας του τότε προοέδρου της Αμερικής Μπίλ Κλίντον τον Ιανουάριο του 1997.
Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Υόρκης το 1997-98.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) το 1995 στην πρώτη συνεδρίαση στην Θεσσαλονίκη, και επίσης ιδρυτής του Ελληνικού Επιστημονικού Ομίλου στην Νέα Υόρκη το 1991 που είχε σπουδαία δραστηριότητα στην δραστηριοποίηση των Ελλήνων επιστημόνων στην Αμερική.
Διετέλεσε μέρος της συντακτικής επιτροπής της ομογενειακής εφημερίδας «Οι Ρεπόρτερς» για το χρονικό διάστημα της λειτουργίας της.
Στα αρχεία του Αμερικανικού κογρέσου έχει Προσωπική Τιμητική Διάκριση, το 1996, από την βουλευτή Carolyn B. Maloney.
Το 1999 μετά από ταξίδι του Χριστοφή στην Κωνσταντινούπολη και σε ιδιαίτερη συνάντηση που είχε με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο του ζήτησε να επισκεφθεί την Νίσυρο για την γιορτή των 600 χρόνων της Παναγίας Σπηλιανής. Έτσι ξεκίνησε η προσπάθεια για την επίσκεψη του παναγιωτάτου στην Νίσυρο το 2001.
Στην Θεσσαλονίκη ίδρυσε τον σύλλογο Φίλων της Νισύρου που όμως τα τελευταία χρόνια είναι αδρανής. Ο Χριστοφής εξέδιδε κάθε καλοκαίρι την εφημερίδα «Νίσυρος» μέχρι το 2014, που διανείμετο δωρεάν.